bekendste astronaut ter wereld.
Al op tweejarige leeftijd was Neil Armstrong geobsedeerd door vliegtuigen. Toen nam zijn vader hem mee naar een luchtvaartshow. Op zesjarige leeftijd stapte Neil voor het eerst in een vliegtuig. Gedurende zijn middelbare school begon Neil Armstrong (15 jaar oud) aan een vliegopleiding. In 1947 begon hij (met het vliegbrevet op zak) aan de studie luchtvaart- en ruimtetechniek. Gelukkig kon hij terugvallen op het Holloway Plan; wel verplichtte hij zich zo om – na twee jaar studie – drie jaar te dienen voor de U.S. Navy. Daarna mocht hij zijn studie afmaken. Op 16 maart 1966 was het dan zover; Neil Armstrong maakte zich klaar voor zijn eerste ruimtevlucht. Tijdens deze vlucht heeft men een koppeling gemaakt met een ander ruimtevaartuig. Dat was toen een heel ingrijpende operatie. In 1969 volgde de vlucht met de Apollo II. Toen zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.
bekendste Nederlandse astronaut
Sinds 1991 is André Kuipers actief betrokken bij de ESA. In eerste instantie hield hij zich bezig met de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van fysiologische experimenten. Zeven jaar later kwam hij door de selectie voor astronaut, waarna hij zich aansloot bij het Europese Astronautenteam. Vervolgens ondersteunde hij de grondteams bij zowel de Odissea-missie als ook de Cervantes-missie. Op 19 april 2004 was het zover; André Kuipers maakte zijn eerste ruimtereis. Tijdens missie-Delta werd hij vergezeld door de Amerikaan Michael Fincke en de Rus Gennadi Padalka. Het team verbleef ruim een week aan boord van de ISS en voerde een aantal wetenschappelijke experimenten uit. Kuipers’ tweede ruimtereis duurde aanzienlijk langer. Hij vertrok op 21 december 2011 met een Sojoezraket naar de ISS en landde vijf maanden later op de steppen van Kazachstan. Gedurende zijn loopbaan zijn de verdiensten van André Kuipers gewaardeerd met vele prestigieuze onderscheidingen.
De Amerikanen landen op de maan
Op 16 juli 1969 werd de enorme drietraps Saturnusraket gelanceerd, met de Apollo-11-module en de maanlander in de neus om die naar de maan te brengen voor de eerste bemande maanlanding. Na drie dagen bereikten de astronauten de maan en begonnen dit hemellichaam te omcirkelen. Op 20 juli 1969 werd de maanlander, "Eagle" (adelaar) genaamd, losgekoppeld van de module en landde omstreeks 9 uur 's avonds Nederlandse tijd op de maan. Om 4 uur 's nachts waagde astronaut Neil Armstrong zich naar buiten, betrad het maanoppervlak, en sprak de historische woorden - vanwege de directe televisie-uitzending op aarde live te volgen -:
"Dit is maar een kleine stap voor een mens, maar een enorme stap voor de mensheid".
Een kwartier later voegde zijn collega Buzz Aldrin zich bij hem, terwijl Michael Collins in de module zijn rondjes van twee uur rond de maan bleef draaien. Op de maan hebben deze heren verschillende onderzoekjes, naar de kosmische straling en de inslagen van micrometeorieten op de maan. Ook werd er bijna 400 kilo aan maansteen mee naar aarde genomen. Om de geschiedenis en de geologische processen te onderzoeken. Na 21 uur op de maan stegen Armstrong en Aldrin weer op en werd de maanlander om 7 uur 's avonds weer aan de ruimtemodule gekoppeld, waarna de thuisreis werd aanvaard. Op 24 juli om 17.50 uur landde het ruimtevaartuig veilig op aarde in de Grote Oceaan.
Ze hebben naast verschillende onderzoeksinstrumenten, ook een gedenkplaat achtergelaten op de maan. Op deze plaat staat geschreven; 'Here man from the planet Earth first set foot upon the Moon. July 1969, A. D. We came in peace for all mankind.' Of in het Nederlands: Op deze plek zetten mensen van de planeet Aarde hun eerste stappen op de Maan. juli 1969 A. D. Wij kwamen in vrede, namens de gehele mensheid. Met daaronder de handtekeningen van Armstrong, Collins, Aldrin (de astronauten van de Apollo-11) en Nixon (destijds de president van Amerika).
Ook is de eerst voetstap van Neil Armstrong nog te vinden op de maan, omdat de oppervlakte van de maan een dikke laag van fijn zand is en er geen atmosfeer is.